Οι πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι είναι πολύ χαρούμενες, αλλά η χαρά συχνά εναλλάσσεται με αγωνία. Όλα είναι πρωτόγνωρα και συχνά οι νέοι γονείς ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο ρόλο του γονιού. Οι απορίες είναι πολλές και οι γονείς διακατέχονται από άγχος. Δεν πρέπει  όμως να επικρατεί πανικός αφού όσα συμβαίνουν είναι απολύτως φυσιολογικά.


Οι πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι : Χρήσιμες συμβουλές

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε τις πρώτες ημέρες με το μωρό στο σπίτι:

  • Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας έδωσε ο παιδίατρος και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
  • Θηλάστε το μωρό σας χωρίς ωράριο όποτε θέλει και όσο θέλει. Ο μητρικός θηλασμός δεν έχει πρόγραμμα.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο θηλασμός και δίνετε στο μωρό σας γάλα σε σκόνη ταΐστε το μωρό σας κάθε 3 ώρες.
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας.
  • Μην σκεπάζετε υπερβολικά το μωρό.
  • Διατηρήστε τη θερμοκρασία του σπιτιού στους 20 με 22ºC
  • Φροντίστε τον ομφαλό του μωρού σας με οινόπνευμα τουλάχιστον 2 με 3 φορές την ημέρα.
  • Όταν πλένετε το μωρό σας προσέξτε να μην έρθει σε επαφή ο ομφαλός του με το νερό.
  • Μη δέχεστε επισκέπτες και ειδικά μικρά παιδιά που είναι επιρρεπή στις ιώσεις.
  • Περιμένετε να ρευτεί το μωρό σας μετά το τάισμα, πριν το εναποθέσετε στην κούνια του.
  • Τοποθετείτε το μωρό πάντα ανάσκελα στην κούνια.
  • Μην ανησυχήσετε αν το μωρό σας έχει λόξυγκα ή φτερνίζεται. Είναι απολύτως φυσιολογικό.

Κλάμα

Το μωρό επικοινωνεί μέσω του κλάματος. Γι’ αυτό και το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε πως να το αποκρυπτογραφούμε. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που κλαίει το νεογέννητο είναι οι εξής:

  • πείνα
  • λερωμένη πάνα
  • αισθάνεται κρύο ή ζέστη
  • θέλει αγκαλιά
  • νυστάζει
  • θέλει να ρευτεί
  • κολικοί

Αν κάτι σας ανησυχήσει μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο σας.


Η αλλαγή πάνας

Το πρώτο διάστημα θα αλλάζετε περίπου 10 πάνες την ημέρα. Καλό είναι να έχετε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα και να τα έχετε συγκεντρωμένα για να μη χρειαστεί να ψάχνετε τελευταία στιγμή. Αρχικά ξαπλώνετε με προσοχή το μωρό πάνω σε μια πετσέτα. Αφού αφαιρέσετε την πάνα που έχει λερωθεί, σκουπίστε απαλά με ειδικά μωρομάντηλα. Έπειτα ξεπλένετε με χλιαρό νερό και σαπούνι με ουδέτερο ph. Στη συνέχεια σκουπίστε το μωρό και απλώστε ειδική κρέμα κατά του συγκάματος. Σηκώστε τα ποδαράκια του μωρού πιάνοντας τα από τους αστραγάλους και τοποθετήστε μια καθαρή πάνα από κάτω του. Κλείστε την πάνα αφήνοντας την χαλαρή.


Η διαδικασία του μπάνιου

Μπανάκι κάλο είναι να γίνεται κάθε μέρα συγκεκριμένη ώρα το βράδυ, ώστε το μωρό να προετοιμάζεται για το νυχτερινό του ύπνο. Καλό είναι να έχετε προμηθευτεί μία μπανιέρα μωρού.  Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σφουγγάρι. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό. Το προσωπάκι του μωρού θα πρέπει να καθαρίζεται προσεκτικά μόνο με βαμβάκι και νερό. Για τα μαλλάκια και το σωματάκι του χρησιμοποιείστε ειδικά προϊόντα καθαρισμού για μωρά. Κρατήστε το μωρό σας προσεκτικά βάζοντας το χέρι σας κάτω από την κοιλιά του. Παίξτε με το μωρό σας και χαρείτε τη στιγμή. Το μπάνιο είναι μια ευκαιρία για να χαλαρώσετε. Εκμεταλλευτείτε την!


Ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής

Είναι σημαντικό όσον αφορά τα κοριτσάκια να καθαρίζεται σχολαστικά η ευαίσθητη περιοχή. Η φορά πρέπει να είναι πάντα από μπροστά προς τα πίσω και ποτέ ανάποδα για να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις. Όσον αφορά τα αγοράκια πρέπει να καθαρίζεται προσεκτικά η περιοχή γύρω από το πέος και κάτω από τους όρχεις. Σε καμία περίπτωση εάν υπάρχει ένδειξη φίμωσης δεν παρεμβαίνουμε.


Η σωστή στάση ύπνου

Τους πρώτους μήνες θα ήταν ωφέλιμο το μωρό να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς στο καλάθι ή την κούνια του. Παλαιότερα πίστευαν πως η σωστότερη στάση ύπνου ήταν μπρούμυτα ή στο πλάι για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πνιγμού. Σήμερα αυτό έχει αναθεωρηθεί. Ο καλύτερος τρόπος να κοιμάται το μωρό είναι ανάσκελα, γιατί έτσι έχει λιγότερες πιθανότητες να κινδυνεύσει από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.


Η πρώτη βόλτα

Δεν είναι ανάγκη να περιμένετε να περάσουν σαράντα ημέρες για να κάνει την πρώτη του βόλτα. Βγάλτε έξω το μωρό σας αρκεί να είναι ντυμένο σύμφωνα με την εποχή. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να αποφεύγετε τις μεσημεριανές ώρες. Μη διστάζετε, σε πολλά μωρά η βόλτα λειτουργεί ηρεμιστικά. Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους. Χρησιμοποιείτε πάντα ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο.


Η πρώτη επίσκεψη του παιδιάτρου

Αν το νεογνό είναι τελειόμηνο και δεν έχει δοθεί κάποια διαφορετική οδηγία στο μαιευτήριο για κάποιο ειδικό λόγο, ο παιδίατρος θα πρέπει να εκτιμήσει το νεογνό σε ηλικία περίπου 10 ημερών. Στην πρώτη επίσκεψη ο παιδίατρος θα λάβει πληροφορίες για το ιστορικό και θα λύσει όλες τις απορίες των γονιών γύρω από την περιποίηση του νεογνού. Ακολούθως, θα εξετάσει προσεκτικά όλα τα συστήματα και θα εκτιμήσει τη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μωρού. Καλό είναι η πρώτη επίσκεψη του παιδιάτρου να γίνει στο σπίτι. Είναι καλή ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τον παιδίατρο που θα σας συντροφεύσει ως σύμμαχος στο πιο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής σας: την ανατροφή του παιδιού σας.